Nečas: EU asi zavede automatické sankce pro „rozhazovačné“ státy

17.09.2010
čtk

Evropská unie se podle premiéra Petra Nečase kloní k zavedení automatických sankcí pro země, která porušují unijní rozpočtová pravidla. Uvalení sankcí by pak mohla zvrátit jen shoda takzvané kvalifikované většiny členských států. Nečas to řekl novinářům po jednání summitu EU v Bruselu, ale upozornil, že konečný výsledek jednání může být ještě úplně jiný.

Spíše se to kloní k automatickému mechanismu sankcí, to znamená ke spouštění určité procedury automaticky. Můj subjektivní dojem je, aby součástí toho sankčního mechanismu nebylo omezení hlasovacích práva a moje subjektivní analýza je, že ne všechny evropské prostředky budou použity pro možnost finančních sankcí, uvedl Nečas.

Přijdou hříšníci o peníze nebo o hlasy?

Omezení hlasovacích práv jednotlivých členských států na evropské scéně prosazuje především Německo, které nechce, aby se opakovala situace po řecké krizi. Tehdy byli Němci nuceni přispět na záchranu předlužených Řeků vůbec největší částkou z celé evropské sedmadvacítky. Unijní diplomaté se nicméně obávají, že nalezení shody na případné změně smluv EU nebude v budoucnosti možné.

Podobně složitá jednání čekají unii i v případě omezení přílivu peněz z EU, které by mělo postihnout rozpočtové hříšníky. Česko a některé další státy prosazují, aby se sankce týkaly prakticky všech evropských peněz, tedy například i dotací pro zemědělce. S tím ovšem nesouhlasí Francie a další státy, kde hraje velkou roli právě zemědělství.

Dáme pravomoci Komisi?

Podle Nečase se ovšem může objevit i další problém. Nový systém unijních sankcí totiž bude velmi pravděpodobně znamenat posílení pravomocí Evropské komise. Řekl bych, že po dnešním dnu ne všichni čelní představitelé Evropské unie se nadále budou klonit k tomu, aby byly posíleny pravomoci Evropské komise, doplnil Nečas se zjevnou narážkou na neshody Francie a komise ohledně vyhošťování Romů, které zastínily do určité míry dnešní summit.

Evropská komise by měla předložit nový systém sankcí 29. září. Nejdřív by se mělo jednat o zemích eurozóny a až poté se bude jednat i o postizích pro zbylé členské státy EU včetně České republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek