Sarkozy se pohádal s Barrosem kvůli Romům

17.09.2010
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso si na včerejší schůzce Evropské rady ostře vyměnili názory na vyhošťování balkánských Romů z Francie. Sarkozy po summitu řekl, že Paříž bude i přes kritiku pokračovat v likvidaci nelegálních táborů, ať je obývá kdokoli. Popřel, že by se s Barrosem hlasitě hádal, názorový spor ale připustil.

Francie letos začala ve zvýšené míře vyhošťovat rumunské a bulharské Romy, kteří nesplňují zákonné podmínky pro víc než tříměsíční pobyt v zemi. Argumentuje také hledisky veřejné bezpečnosti.

Souboj Francie a Komise

Komise má podezření, že francouzská praxe porušuje unijní zákony, a její lucemburská členka Viviane Redingová kvůli tomu Francii pohrozila právními kroky. Paříž nicméně pochybení odmítá a tvrdí, že postupuje v souladu s unijním právem. Redingová vyjádřila překvapení, že k takovým věcem jako ve Francii může docházet tak dlouho po druhé světové válce. To se Francii nelíbilo a Sarkozy řekl, že je Paříž jejími slovy hluboce šokována.

Napětí mezi Francií a komisí, která v EU dohlíží na dodržování norem, přiživila i skutečnost, že Redingová poměrně ostře kritizovala způsob, jakým francouzští představitelé informují Brusel o stavu věci. Sarkozy jí pak ve středu vzkázal, aby přijala Romy ve své zemi.

Slovní přestřelky na summitu

Pokud tam byl někdo klidný, kdo se zdržel přehnaných komentářů, byl jsem to já, řekl Sarkozy ke zprávám o hádce s Barrosem. Ocenil, že se Barroso staví za své podřízené, tedy Redingovou. Avšak já jsem šéf francouzského státu, nemohu nechat urážet svou zem, podotkl Sarkozy.

Většina šéfů států a vlád byla těmito přehnanými výroky šokována, řekl Sarkozy. Například německá kancléřka Angela Merkelová je označila za nešťastné, zatímco britský premiér David Cameron řekl, že byl šokován. Určité překročení běžných linií ze strany komisařky připustil i Barroso. Je pravda, že ve vášni debat jsme slyšeli přehnané komentáře, podotkl. Redingová to podle něj sama přiznala.

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker slovní útoky francouzského prezidenta vůči své zemi a eurokomisařce označil za nepřiměřené. Byla mužná a samčí, nastínil dnešní rozpravu Juncker. Prezident EU Herman Van Rompuy zase vyzval k respektu ve vztazích mezi Evropskou komisí a členskými státy.

Dlouhodobá strategie až příště

Bulharský premiér Bojko Borisov podle agentury AFP řekl, že na schůzce se ohledně Romů nedospělo k rozhodnutí a vedoucí představitelé států EU se až na příštím summitu pokusí o dohodu o společné dlouhodobé strategii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek