Evropský záchranný fond získal nejlepší rating

21.09.2010
Euroskop

Evropský záchranný fond obdržel v pondělí od tří ratingových agentur Fitch, Moody’s a Standard & Poor’s nejvyšší možný rating AAA. Současně jsou trhy znepokojeny stavem irské a portugalské ekonomiky, následkem čehož úroky jejich dluhopisů prudce vzrostly.

Zveřejnění hodnocení mělo přijít již minulý měsíc a mnozí analytici pochybovali, že Evropský fond finanční stability hodnocení AAA získá. Fond stojí na závazcích členů eurozóny garantovat jeho úvěry a mnoho jejích členů samo na nejvyšší rating nedosahuje. Ratingem AAA se může pyšnit pouze Německo, Británie a Francie.

Ve veřejných prohlášeních udaly ratingové agentury jako důvod vysokého hodnocení návrat k fiskální zodpovědnosti většiny členů eurozóny.

„Ratingové agentury braly tuto záležitost vážně, protože samozřejmě vědí, že byly v minulosti kritizovány za příliš snadné udělování ratingu AAA a nechtějí to opakovat, komentoval úspěch šéf fondu Klaus Regling. Pro fond je známka důležitá, protože kdo má nejvyšší rating, může si půjčovat za nejvýhodnějších podmínek, tedy za nejnižší úroky.

Čeká Irsko bankrot?

Na trzích současně roste nervozita ohledně budoucnosti dvou slabých ekonomik eurozóny – irské a portugalské. Nedávná zpráva britské banky Barclays Capital vzbudila obavy, že Irsko by mohlo být nuceno vyhledat miliardovou pomoc zahraničního společenství. Následně proto razantně vzrostla riziková přirážka státních dluhopisů.

Šéf fondu v rozhovoru pro Financial Times nicméně popřel, že by fond mohl brzy „začít být aktivní ve finančním smyslu. „Základním cílem je dosáhnout, aby jej nikdy nebylo potřeba využít, uvedl Regling, který v minulosti působil v Evropské komisi, Mezinárodním měnovém fondu nebo na německém ministerstvu financí. Také irská vláda rázně odmítla spekulace, že chystá využít záchranného fondu.

Evropský fond finanční stability byl zřízen podle lucemburského práva, a sídlí v Lucemburku. Pokud jej stát ohrožený bankrotem požádá o finanční pomoc, vydá obligace garantované ostatními členy eurozóny. Předpokládá se, že bude existovat do konce června 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek