Klaus a Schwarzenberg navštíví USA

21.09.2010
čtk

Český prezident Václav Klaus dnes odlétá na několikadenní návštěvu Spojených států. Vystoupí na dvou univerzitách a jako hlava české delegace promluví na Valném shromáždění OSN. Na cestě jej doprovází český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého stejně jako Klause čeká během zasedání VS OSN série bilaterálních jednání.

Klausův program začne ve středu ve Washingtonu, kde se v Kongresu sejde se zastupiteli, kteří mají vztah k České republice. Čeká ho i schůzka s Davidem Liptonem, členem ekonomického týmu amerického prezidenta Baracka Obamy.

Český prezident něhem návštěvy USA přednese na univerzitě Johnse Hopkinse projev o Evropě, systémových důsledcích nedávné krize a potřebě přeformulovat argumenty pro kapitalismus. Vystoupí i na Cornellově univerzitě, kde v roce 1969 studoval.

Schwarzenberga v New Yorku čeká zasedání Rady NATO – Rusko a oběd ministrů zahraničí evropské sedmadvacítky a Rusko. Již v úterý se šéf české diplomacie zúčastní setkání ministrů EU a USA a následné večeře pořádané americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Ve čtvrtek pak prezidenta i českého ministra zahraničí čeká účast na zahájení všeobecné rozpravy 65. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Klaus zde v sobotu přednese projev. Mezi témata setkání světových politiků v OSN by měla patřit role OSN v globálním vládnutí. Klaus se k posilování pravomocí mezinárodních organizací na úkor národních států staví dlouhodobě kriticky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek