Rumunsko si příští rok potřebuje půjčit 5,7 miliardy eur

22.09.2010
čtk

Aby pokrylo svůj budoucí deficit, potřebuje si Rumunsko půjčit 5,7 miliardy eur. Podle rumunského prezidenta Traiana Basescu se proto země chystá podepsat s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) novou dohodu o podpoře své ekonomiky.

Rumunsko si stále potřebuje půjčit finanční zdroje, řekl prezident v parlamentu. Z tohoto důvodu v roce 2011 podepíšeme s MMF novou dohodu, dodal. Rumunsko, jehož ekonomika loni klesla o 7,1 procenta, uzavřela úvěrovou dohodu s MMF, Evropskou unií a Světovou bankou na 20 miliard eur. Část z těchto peněz šla na výplaty a důchody. Dohoda vyprší v příštím roce.

Letos počítá rumunská vláda s rozpočtovým deficitem 6,8 procenta hrubého domácího produktu. Basescu dodal, že země má za sebou vrchol hospodářské krize, ale ještě ji čeká vrchol sociální krize. Vláda totiž snížila mzdy ve veřejném sektoru o jednu čtvrtinu, zvýšila spotřební daň a oznámila snižování stavů ve státní správě.

V Bukurešti dnes proběhla proti snižování mezd a úsporným opatřením demonstrace odborářů. Protest několika tisíc lidí zablokoval v centru města dopravu. Pochodující zpívali státní hymnu, která Rumuny vyzývá k povstání proti útisku, a cestou k budově vlády házeli na ministerstvo práce vejce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek