Europoslanci schválili nový finanční dohled v EU

23.09.2010
čtk

Evropský parlament definitivně schválili novou podobu finančního dohledu v Evropské unii. Ta má zabránit opakování finanční krize z let 2008 a 2009. Podle kriticků ale národní státy ztratí část pravomocí a dohledu nad vlastními bankami.

Základ nové podoby unijního finančního dohledu mají tvořit čtyři nové instituce – tři budou dohlížet na banky, pojišťovny a finanční trhy, čtvrtá má sledovat vznik případných rizik v členských státech EU pro celou unijní ekonomiku.

Česká republika patřila k odpůrcům návrhu. Ministr financí Miloslav Kalousek již dříve uvedl, že Česko dohodu schválilo se skřípením zubů v okamžiku, kdy Praha zůstala osamocena a výsledek byl předem dán. Původně dohodu odmítala také Velká Británie.

ČNB bude svoje pravomoci hájit

Podle konečné dohody může národní regulátor zvrátit rozhodnutí unijního regulátora v případě, že unijní verdikt bude mít důsledky pro národní rozpočet. Stát však bude muset své odvolání řádně vysvětlit, argumentování malichernými důvody má zabránit speciální klauzule.

Rostoucí pravomoc orgánů EU se nelíbí České národní bance. Podle člena bankovní rady Roberta Holmana berou nové plány EU národním dohledovým orgánům pravomoci, ale nechávají jim stejnou odpovědnost za fungování trhu. ČNB se obává, že některé z unijních návrhů omezují rozpočtové pravomoci jednotlivých zemí.

ČNB nepodporuje přenos pravomocí na nové dohledové orgány na evropské úrovni bez převzetí i odpovědnosti, který zůstává na národní úrovni a omezuje se nezávislost národních dohledů, uvedl Holman. Centrální banka se bude snažit omezit nežádoucí intervence nových evropských dohledových orgánů. Bude také obhajovat základní principy, kterými jsou nezávislost dohledových orgánů a nerozdělení pravomoci od odpovědnosti, dodal.

Kdo ponese odpovědnost za chyby EU ?

Nová podoba unijního dohledu neřeší, kdo ponese odpovědnost za škody, které může způsobit špatné rozhodnutí unijního regulátora. Podle Kalouska konečný kompromis reformy finančního dohledu může v budoucnosti přinést celou řadu problémů.

Mám důvod se obávat problémů někdy v budoucnu za pět až za šest let, kdy jedna z těchto agentur rozhodne špatně a způsobí nějakou škodu. Pak můžou vzniknout velmi komplikované diskuse, kdo to vlastně zaplatí, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek