Schwarzenberg jednal s Lavrovem, hovořili i o Temelínu

24.09.2010
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se včera na okraj Valného shromáždění OSN sešel se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Hovořili mimo jiné i o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o kterou má ruská strana zájem. Novinářům to po schůzce řekl šéf české diplomacie.

Ruský Atomstrojexport, v konsorciu s českou Škoda JS, je jednou ze tří firem, které se ucházejí o zakázku na dostavbu dvou bloků v Temelíně. Jeho konkurenty jsou americký Westinghouse a francouzská Areva. Vítěz výběrového řízení by měl být znám na jaře 2012.

Schwarzenberg na Valné shromáždění přijel spolu s prezidentem Václavem Klausem, který vede českou delegaci. V pátek by se Schwarzenberg například měl sejít se svým syrským protějškem Valídem Mualimem. Klaus v sobotu vystoupí na Valném shromáždění s projevem, který by se měl týkat globálního vládnutí.

Všeobecná rozprava 65. zasedání Valného shromáždění OSN, které se účastní na 130 hlav států a premiérů, začala v newyorském sídle světové organizace dnes a potrvá do 30. září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek