Brusel prý dnes zaplaví 100 000 stávkujících

29.09.2010
čtk

Desítky tisíc lidí by dnes v Bruselu i v dalších evropských metropolích měly vyjít do ulic na protest proti škrtům plánovaným v řadě zemí Evropské unie. Jen v Bruselu, kam se chystají i zástupci českých odborářů, svolavatelé z Evropské odborové konfederace (ETUC) čekají 100.000 lidí.

Kromě sídla hlavních institucí EU se má manifestovat kupříkladu ve Španělsku, v Itálii, v Polsku či v Portugalsku. Podle odborářů zaměstnanci nemohou být jedinými, kdo bude platit za nezodpovědné spekulace finančních institucí. Právě rizikovým obchodům na trzích se připisuje značný díl odpovědnosti za současnou hospodářskou krizi.

Belgické úřady očekávají příjezd zhruba tisícovky autobusů s demonstranty z nejrůznějších koutů Evropy. V Bruselu se tak dají očekávat dopravní komplikace.

Před několika dny se demonstrovalo i v Praze. Do ulic tehdy vyšlo na protest proti plánu vlády snížit příští rok objem peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře o desetinu a možným změnám v platových tarifních tabulkách kolem 40.000 lidí.

Leták Evropské odborové organizace zvoucí na demonstraci

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek