Nová publikace CEPu o euru

29.09.2010
Euroskop

Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) uspořádalo v pondělí 27. listopadu seminář, na kterém představilo svoji zatím poslední publikaci s názvem „Autoři CEPu o Euru“. Vedle prezidenta republiky Václava Klause vystoupili jeho poradce, Martin Slaný a viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Klaus: Euro, největší poválečná změna

Knihu, která mapuje dobu před zavedením jednotné společné měny, její fungování i momentální krizi, symbolicky pokřtil prezident Václav Klaus. Podle něj se vlivem nedávných událostí potvrdila teze, která od začátku vnímala měnovou unii (EMU) jako především politický a ne čistě ekonomický projekt, kde politika předbíhá ekonomiku a diktuje jí své představy.

Klaus považuje vytvoření EMU za největší poválečnou změnu na starém kontinentu, pád komunismu nevyjímaje.

Hampl: Euro stojí a padá s Německem

Viceguvernér ČNB zdůraznil význam Německa a jeho postojů pro zavedení, fungování i krizi eura. Německo je podle Hampla nejen největší sponzor a hegemon eurozóny, ale evropská měna jakožto „celoevropská marka s Berlínem stojí a padá. Vyjádřil také myšlenku budoucího fungování EMU bez jižní osy stávající eurozóny.

Slaný: Proč se zbavovat fungující koruny?

Martin Slaný se soustředil především na objasnění příčiny současné krize eura, která má kořeny hlavně ve slabých základech měnové unie a jejím špatném směřování od doby ratifikace Maastrichtské smlouvy. Prezidentův poradce rovněž kritizoval fakt, že při zakládání společné měny nebyly dostatečně brány v potaz veškeré podmínky nutné pro fungování EMU, jako například výrobní faktory a jejich mobilita. Slaný v závěru svého příspěvku zapochyboval, zda by se Česká republika měla zbavit fungující měny a usilovat o vstup do prostoru, kde se bez jistoty dalšího vývoje porušují pravidla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek