Brusel kritizuje ČR kvůli pravidlům pro předcházení povodním

30.09.2010
čtk

Evropská komise dnes kritizovala Českou republiku kvůli pravidlům pro předcházení povodním. Praha totiž Brusel neinformovala, zda sladila své normy s těmi unijními. Pokud se situace nevysvětlí, hrozí jí, že by mohla skončit před evropskou justicí.

Jak ukázaly nedávné události, povodně představují vážné ohrožení lidského zdraví, životního prostředí a hospodářství. Naléhavě proto žádám členské státy, aby co nejdříve předložily požadované právní předpisy, uvedl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Česká republika není jedinou zemí, která tento problém řeší. Stejná výtka dnes z Bruselu zazněla i na adresu Rakouska.

Praha komisi neinformovala, zda do listopadu 2009 předpisy EU provedla, jak měla. Rakousko zase zaslalo komisi jen neúplné informace. Obě země nyní mají na uspokojivou odpověď dva měsíce. Pokud komise od členských států neobdrží uspokojivé odpovědi, může rozhodnout o tom, že věc postoupí Soudnímu dvoru, uvedla komise v prohlášení.

Cílem normy o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik je snížit a zvládat rizika, která povodně představují pro lidi i životní prostředí, ekonomiku či kulturu. Mimo jiné také zavazuje státy EU, aby do příštího roku uskutečnily předběžné hodnocení a určily, která povodí jsou povodněmi ohrožena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek