Francie zablokovala dohodu o regulaci hedgeových fondů

01.10.2010
čtk

Francie na čtvrtečním jednání ministrů financí EU v Bruselu zablokovala dohodu o regulaci hedgeových fondů, které zpravidla využívá bohatší klientela či instituce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. Paříži, která pro svůj krok měla údajně posvěcení Berlína, se nelíbí, že by fondy působící mimo unii měli mít poměrně snadný přístup na evropský trh.

Fondy ze zemí mimo EU mají nově žádat o povolení k činnosti v jednotlivých členských státech unie. Tento bod je však zdrojem největších rozporů. Podle představ Francie a Německa by například americké hedgeové fondy měly žádat o povolení v každé z 27 zemí EU. Evropská komise a například i Evropský parlament ovšem počítají s tím, že by mělo stačit jen povolení v jedné zemi, které by bylo následně platné pro celou evropskou sedmadvacítku.

Postoj komise a parlamentu je totožný s postojem Velké Británie, kde působí 80 procent evropských hedgeových fondů, a rovněž s názorem Česka. Češi mají obavy, že by regulace v podobě, kterou prosazují Paříž a Berlín, diskriminovala jejich investory. Spojené státy, kde působí největší světové hedgeové fondy, se totiž brání tomu, aby uzavíraly bilaterální smlouvy s malými zeměmi. Čeští investoři by tak v budoucnosti mohli ztratit možnost investovat do hedgeových fondů mimo Evropskou unii a na výběr by měli jen ty evropské.

Francie a Německo nicméně mají nad Českem spolu s Británií značnou převahu a pokud by o návrhu daly hlasovat, hladce jej prosadí. Ministři financí již jednou s regulací fondů souhlasili, ale s tím, že během dalších jednání zohlední připomínky Londýna i Prahy.

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová nicméně jakékoliv ústupky odmítá. Musíme dosáhnout odpovídajícího dohledu nad hedgeovými fondy, ale to neznamená, že otevřeme dveře fondů, které žádnému dohledu nečelí, řekla v Bruselu se zjevnou narážkou na fondy z USA, jejichž vláda představy o unijní regulaci odmítá.

Pokud by se Paříži a Berlínu nakonec podařilo regulaci protlačit, mohlo by to znamenat vypuknutí další z řady obchodních válek mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Podle amerického ministra financí Timothy Geithnera nová regulace povede k diskriminaci amerických fondů rizikového a soukromého kapitálu a znemožní jejich přístup na evropský trh.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek