Francouzští poslanci odsouhlasili snazší rušení občanství

01.10.2010
čtk

Francouzští poslanci včera schválili rozšíření podmínek, za nichž lze připravit zločince cizího původu o dříve udělené francouzské občanství. Toto opatření podle agentury AFP požadoval prezident Nicolas Sarkozy v rámci slíbeného zlepšování bezpečnosti v zemi.

Text počítá s tím, že bude možné zbavit občanství ty osoby, které byly naturalizovány před méně než deseti lety a které byly odsouzeny za vraždu příslušníka bezpečnostních sil. Dosud ztráta občanství hrozila Francouzům cizího původu jen v případech terorismu.

Opatření je součástí navrhovaného zákona, který má také usnadnit vyhošťování cizinců. Vláda rovněž požaduje, aby mladiství delikventi z řad přistěhovalců už při dovršení 18 let věku nedostávali automaticky francouzské občanství jako dosud.

Návrh začala ve středu projednávat a postupně schvalovat dolní komora parlamentu Národní shromáždění. Vláda v ní má pohodlnou většinu a počítá se s tím, že zákon schválí. To stejné platí pro horní komoru Senát, který se návrhem bude zabývat později.

Zákon je projednáván v době, kdy je Sarkozy doma i v zahraničí terčem kritiky za likvidaci stovek nelegálních romských a kočovnických táborů po celé Francii a repatriaci rumunských a bulharských Romů, kteří nesplňují zákonné podmínky pro pobyt v zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek