Odvrácení kolapsu elektrické sítě bude EU stát trilion eur

01.10.2010
Euroskop

Pokud chce Evropská unie splnit klimatické cíle, bude muset do roku 2020 vynaložit trilion (1018) eur na modernizaci elektrických rozvodných sítí, stojí ve zprávě uniklé z Evropské komise. Informuje o ní European Voice.

Zpráva představuje první odhad nákladů na úpravu infrastruktury, která je potřeba ke splnění cíle 20 procent energie v EU do roku 2020 vyrobené z obnovitelných zdrojů. Zveřejnění dokumentu plánuje Komise na konec října.

Současný stárnoucí systém rozvodných sítí nebude schopen příliv elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů pojmout. Evropě chybí infrastruktura umožňující obnovitelným zdrojům rozvíjet se a soupeřit na rovnocenném základě s tradičnými zdroji, stojí ve zprávě.

Evropská unie očekává, že v roce 2020 bude třetina elektrické energie vyrobená z obnovitelných zdrojů. Rozvodná síť se tak bude muset vypořádat s fluktujícími vstupy solární a větrné energie. K udržení rovnováhy nabídky a poptávky po elektřině a zabránění výpadkům proudu a kolapsu rozvodné sítě bude nutné zajistit dostatečné skladovací kapacity.

Nová infrastruktura si vynutí vysoké investice. Komise pochybuje, že enormní sumu poskytnou pouze soukromé společnosti. Slibuje proto „inovativní mechanismus financování, který zajistí uskutečnění panevropských projektů, které by jinak zápasily s finančními obtížemi. Evropská komise poté určí projekty v evropském zájmu, které zaslouží veřejné finance a urychlený schvalovací proces.

Brusel v dokumentu hodnotí i úsilí členských států. Jejich výkon je podle něj slabý a přechod k obnovitelným zdrojům se „uskutečňuje příliš pomalu a navzdory varovnému signálu plynové krize stále neexistuje společná zahraniční politika vůči dodavatelům či transitním zemím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek