Romská iniciativa: EU musí řešit integraci Romů společně

01.10.2010
čtk

Země Evropské unie musí sjednotit svůj přístup k integraci Romů. Na konferenci v Praze se na tom dnes shodli zástupci 12 států sdružených v mezinárodní romské iniciativě s názvem Dekáda romské inkluze 2005-2015. Česká republika od července tomuto spolku předsedá, v rámci toho se zavázala zlepšit hlavně vzdělávání romských dětí.

Považujeme za klíčový důraz na lepší a kvalitnější vzdělávací služby, musí se dostat lepšího a kvalitnějšího a dostupného vzdělání především romským dětem a romské mládeži a musíme také především připravit takový trh práce, kde budou dostupné pracovní příležitosti pro všechny, uvedl při zahájení konference premiér Petr Nečas (ODS). Klíčovým úkolem jeho vlády je prý proto nastartovat ekonomiku natolik, aby vznikala nová pracovní místa.

Co se týká řešení romské problematiky na mezinárodní úrovni, účastníci konference se shodli, že EU v tomto musí postupovat jednotně a v souladu s již dříve schválenými zásadami pro začleňování Romů.

Francie nechce být obětním beránkem

Na dvoudenní pražskou konferenci byl přizván i francouzský velvyslanec pro lidská práva François Zimeray. Jeho země nepatří ke státům sdruženým v dekádě, ale byla pozvána kvůli kontroverzním deportacím 8000 Romů, hlavně z Rumunska a Bulharska.

Zimeray v Praze vyzval k evropskému řešení romské otázky, na němž se Francie chce podílet. Zdůraznil, že Francie odmítá být obětním beránkem za svou politiku vůči Romům. Nečekal jsem takovou polemiku, když jsem navštívil romské tábory, ať už legální či nelegální, a viděl všechno to úsilí, které Francie vynakládá, aby této populaci zajistila důstojné podmínky života, zdůraznil.

Mírný pokrok v mezích zákona

Státní tajemník rumunského ministerstva práce Valentine Mocanu upozornil, že situace rumunských Romů se v uplynulých 20 letech výrazně zlepšila a že pro jejich začleňování se dělá maximum.

Mírný pokrok tady nastal, ale velmi mírný, vyjádřil se k situaci českých Romů romský aktivista Holomek. ČTK také řekl, že zásadním problémem je podle něj nedostatek politické vůle řešit romskou otázku reálně, politici by tak prý u většinové společnosti ztratili na popularitě.

Dekáda je mezinárodní iniciativou 12 států, které se zavázaly ke zlepšení životní situace Romů, a to především v oblasti vzdělání, bydlení, zdraví a zaměstnanosti. Česko si v rámci svého ročního předsednictví určilo jako své priority začleňování romských žáků do běžných škol, důraz na postavení a rovná práva romských dětí a žen a také zlepšování mediálního obrazu Romů. Vedle ČR jsou členy ještě Albánie, Bosna a Hercegovina, Slovensko, Rumunsko, Makedonie, Černá Hora, Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Španělsko a Srbsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek