Čína bude nakupovat řecké dluhopisy

04.10.2010
čtk

Čína nebude snižovat podíl evropských vládních dluhopisů ve svých devizových rezervách a bude podporovat stabilní euro. Uvedl to dnes čínský premiér Wen Ťia-pao během návštěvy Řecka.

Dal jsem jasně najevo, že Čína podporuje stabilní euro, řekl premiér. Nebudeme snižovat podíl evropských dluhopisů ve svých devizových rezervách, dodal.

Premiér již v sobotu uvedl, že Čína je připravena nakupovat nové řecké dluhopisy. Řecko se nyní potýká s dluhovou krizí a v květnu se těsně vyhnulo bankrotu díky záchrannému úvěru v celkové hodnotě 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč) od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Podle Wena se již Řecko začíná z dluhové krize zotavovat. Je radost vidět, jak se Řecko vynořuje ze stínu své dluhové krize, řekl čínský premiér v projevu k řeckému parlamentu. Finanční trh se začal stabilizovat, rozpočtový deficit klesá, důvěra investorů se zvyšuje a na obzoru se objevují vyhlídky na hospodářský růst, dodal.

Jeho řecký protějšek Jorgos Papandreu již v sobotu označil záměr Číny nakupovat řecké dluhopisy za projev důvěry v Řecko. Premiéři ve svém společném prohlášení rovněž uvedli, že země po celém světě musí koordinovat své hospodářské politiky, aby zajistily globálnímu ekonomickému oživení pevné základy. Světová ekonomika vykazuje známky postupného oživení, přetrvává však řada nejistot, upozornili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek