Evropští diplomaté se bojí Francie

04.10.2010
Euroskop

Podle Elysejského paláce je romská „přestřelka“ s Evropskou komisí jednorázová záležitost. List Financial Times ale upozorňuje, že mezi evropskými diplomaty sílí obava z Francie a jejích postojů. Unii totiž v roce 2011 čeká řada důležitých debat a rozhodnutí, které budou vyžadovat kompromis mezi členskými státy.

„Bojím se, že je to trend, komentoval poslední kroky Francie jeden z diplomatů. Bruselská rétorika podle něj bude sílit, protože v prezidentských volbách v březnu 2012 Nicolas Sarkozy obhajuje pětiletý mandát.

Evropští diplomaté mají obavy, že si Paříž udělá terč z institucí EU a malých členských států. Profesor Christian Lequesne ze Sciences Po to nepovažuje za nic nového a charakterizoval Sarkozyho postoj k EU jako „okázalou agresivitu.

Sarkozyho frustrace

Francie patřila k hlavním tahounům přijetí Lisabonské smlouvy, která posílila evropské instituce. Podporovala i větší pravomoci Evropské komise v rámci 440 miliardového zajišťovacího evropského záchranného balíčku, což ale zablokovalo Německo.

Podle jednoho z diplomatů sílí u Sarkozyho frustrace, že Lisabonská smlouva nezvýšila váhu Evropy v mezinárodních vztazích. To vede francouzského prezidenta k většímu akcentování gaullistické vize Evropy jako silné unie pod vedením dvou či tří důležitých osob. Samozřejmě za účasti Francouze jako jednoho z členů tria.

Paříž jako mezinárodní centrum

Francie je důležitým hráčem ve všech hlavních evropských debatách – např. vyjednávání o penězích na zemědělskou politiku po roce 2013, nových fiskálních pravidlech a finančních regulacích nebo dalším rozšiřování o Island či Turecko.

Paříž také v listopadu přebírá předsednictví skupiny G-20 a na jaře 2011 i skupiny G-8. To dává Sarkozymu větší alternativu pro prezentaci mezinárodního vůdcovství než bruselské sály, dodává Financial Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek