Wulff: Jsem i prezident muslimů

04.10.2010
čtk

Překonávání rozdílů ve společnosti a integrace přistěhovalců jsou současné výzvy pro německou jednotu. V projevu ke 20. výročí sjednocení Německa to dnes v Brémách prohlásil spolkový prezident Christian Wulff. Německo podle něj musí zůstat otevřené a různorodé a nesmí připustit utvrzování předsudků vůči cizincům a jejich vyčleňování ze společnosti.

V reakci na současné debaty o imigraci aktuální i ve Spolkové republice Wulff konstatoval, že islám patří k Německu stejně jako křesťanství nebo židovství. Jsem i prezident muslimů, řekl podle televize N24 možná jako vůbec první hlava Německa.

Debata o integraci je nutná

To podle něj potřebuje rozmanitost. Budoucnost patří národům, které jsou otevřené různorodosti, zdůraznil prezident. Ale moc velké rozdíly ohrožují soudržnost, varoval současně. Z toho pro mě vyplývá: Rozmanitost oceňovat, trhliny v naší společnosti zacelit. Tak vzniká skutečná soudržnost. To je dnešní úkol německé jednoty, dodal Wulff v zaplněné brémské aréně před zraky celé politické reprezentace země v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta znovu zdůraznila, že 3. říjen je pro ni dnem radosti.

Aniž konkrétně zmínil nedávné ostré výroky německého bankéře Thila Sarrazina na adresu přistěhovalců, uznal Wulff, že debata o jejich integraci je nutná. Nesmí je ale podle něj zraňovat. Nesmíme připustit vytváření legend, zatvrzování předsudků a vyčleňování. Je to i v našem nejvlastnějším zájmu, podtrhl prezident v dlouho očekávaném proslovu.

Odvaha východních Němců dosud nebyla oceněna

Už v sobotu Merkelová požadovala větší uznání pro životní výkony někdejších východních Němců. Je jen škoda, že mnozí dodnes nevidí, nebo nechtějí pochopit, že někdejší státní útvar NDR byl jedna věc – a život každého jednotlivce jiná.

Odvahu občanů bývalé NDR, s níž před 20 lety překonávali dělící Berlínskou zeď, vyzdvihl v projevu také prezident. Vůle a připravenost východních Němců ke změnám nebyla podle něj dosud dostatečně oceněna.

Oslav se zúčastnil také bývalý sovětský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Michail Gorbačov. Sjednocení Německa je vzorem pro země, které jsou na cestě k demokracii, řekl ve Svatopavelském chrámu ve Frankfurtu nad Mohanem. Odpovídalo (sjednocení Německa) objektivním potřebám v Evropě a v celém světě, prohlásil Gorbačov, který jako kremelský šéf podstatnou měrou připravil cestu pro německou jednotu. Sovětský svaz si prý byl vědom toho, že nevyhnutelně nastane.

V Německu v neděli vyvrcholily oslavy 20. výročí sjednocení. Hlavní ceremonie připravily Brémy jako předsednická spolková země Spolkové rady, horní komory parlamentu. V brémské katedrále se dopoledne konala ústřední bohoslužba za účasti prezidenta, Merkelové, předsedy Spolkového sněmu Norberta Lammerta a četných zemských premiérů a ministrů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek