Pavel Kohout: Rakouský tisk píše o Česku klišé

05.10.2010
čtk

Spisovatel a dramatik Pavel Kohout vydal v německy mluvících zemích překlad své autobiografie, která se zde jmenuje „Můj skvělý život s Hitlerem, Stalinem a Havlem“. V knize o sobě utor píše ve třetí osobě a poprvé přibližuje i dobu po své emigraci v roce 1979. Kmotrem knihy je rakouský prezident Heinz Fischer.

Soustředím se v ní na problémy Pražana, který byl vyhozen z Prahy. Jak vnímal německojazyčný svět, především Rakousko, které se stalo jeho druhou vlastí. Jsou tam historky o mnoha Rakušanech, uvedl autor.

V rozhovoru pro deník Kurier se Kohout vyjadřuje i psaní rakouských médií o Česku. Bulvární deníky tu používají klišé, že Češi mají vinu na rozpadu monarchie, o údajné jaderné elektrárně do šrotu Temelín a o rozpoložení kolem Benešových dekretů.

Podle Kohouta není rakouský tisk antičeský, ale spíše za povrchně populistický. Poválečná historie se musí očistit oboustranně. V Česku běží už dlouho diskuse. Historici a publicisté otevřeli všechny skříně a sklepy s německými a rakouskými kostlivci. Češi už vědí, že byli po roce 1945 špatnými vítězi. Co se týká Temelína, potvrdili mi všichni renomovaní rakouští fyzici, že patří k nejbezpečnějším jaderným elektrárnám v Evropě, uvedl spisovatel.

Dvaaosmdesátiletý Pavel Kohout je českým i rakouským občanem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek