FTD: Projekt Galileo bude prodělečný

07.10.2010
Euroskop

EU bude muset vydat na prestižní satelitní projekt Galileo přinejmenším o 1,5 miliard eur více, než plánovala. Navíc i v budoucnosti jeho provozní náklady výrazně převýší zisk a systém bude muset být oproti očekávání dotován. Tvrdí to dnešní vydání Financial Times Deutschland na základě zprávy německé vlády.

Evropská Komise předpokládá další zdržení projektu a dodatečné náklady ve výši 1,5 až 1,7 miliard eur. Jeho provoz navíc po spuštění spotřebuje každý rok 750 milionů eur, a to i po odečtení očekávaného ročního zisku 100 milionů eur, vyplývá ze zprávy.

Tato nelichotivá čísla byla dosud neznámá. Brusel odhadoval roční náklady na 250 milionů eur a po počátečních výdajích měl být podle plánu provoz satelitní navigace spravován privátními zdroji.

Do roku 2030 spolkne Galileo 20 milard

První dva satelity by podle současných odhadů měly zahájit provoz ve třetím čtvrtletí 2011, poslední by se měly dostat do vesmíru teprve v roce 2017 až 2018. Projekt tak nabral již deset let zpoždění. A výstavba, rozvoj a provoz budou v příštích dvaceti letech stát daňové poplatníky okolo 20 miliard eur.

Galileo je konkurenčním projektem k americké navigační síti GPS, kterou kontroluje Pentagon. Část signálu GPS je zdarma přístupná a využívána k automobilové navigaci.

Ani Čína nezůstává pozadu a buduje vlastní satelitní navigační sít, přičemž z části používá frekvence Galilea. Tím rozhněvala Evropu, která se rozhodla nepoužívat k budování Galilea čínskou techniku, což způsobilo další prodlení zahájení činnosti projektu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek