Komisaři z velkých států často „kopou za národní zájmy“

07.10.2010
Euroskop

Evropští Komisaři by neměli prosazovat národní zájmy. Přesto mezi zástupci menších států sílí hněv proti kolegům z „evropských velmocí“, kteří údajně příliš často „kopou za své země“, tvrdí Euobserver.

Před Evropským soudním dvorem jsme slíbili, že nebudeme pracovat pro svou národní vládu a to beru vážně, řekl v neoficiálním rozhovoru pro Euobserver frustrovaný Komisař z malé členské země.

Není tajemstvím, že vznik evropských předpisů ovlivňují „vrtochy mocných národních metropolí jako Berlín, Paříž nebo Řím. Rozšíření Unie, hospodářská krize a posílení evropských institucí Lisabonskou smlouvou však podle bruselských pozorovatelů tlak ještě zvýšily, píše Euobserver.

„Komisaři z velkých států si uvědomují, že musí být svým vládám užiteční, kdežto zástupci malých států vědí, že k tomu nemají dostatečné postavení, cituje server belgického europoslance a autora známé knihy „Život evropského mandarína Derka Jana Eppinka. Jako příklad europoslanec udává podporu německého průmyslu ze strany Güntera Verheugena v minulé Komisi. K národnímu lobbingu podle serveru dochází často také v oblastech veřejných zakázek, státní pomoci a kontrole hospodářské soutěže.

„Italští euroúředníci jsou známí kvůli hájení národních zájmů, udal serveru pracovník Komise. Nicméně obrana pozice vlastní země podle něj nemusí být protievropská, jelikož může zabránit pozdějšímu patu při schvalování legislativy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek