Koordinátor EU: Skutečně nám hrozí atentáty

07.10.2010
čtk, euroskop

Hrozba atentátů v Evropě je skutečná. Řekl to včera večer v Bruselu koordinátor EU pro boj proti terorismu Gilles de Kerchove. Vyjádřil se tak před čtvrteční schůzkou ministrů vnitra zemí EU v Lucembursku.

Myslím si, že veřejní činitelé by neděsili obyvatelstvo, aniž by za tím něco bylo, komentoval zprávy ze Spojených států a některých evropských metropolí, že na starém kontinentu hrozí útoky islámských atentátníků, kteří se připravují v Pákistánu. Většina varování se týká Francie a Německa.

Gilles de Kerchove označil za nebezpečné, že existují také lidé narození či vychovaní v Evropě, kteří se snaží přidat k radikálům islámské svaté války džihádu. Nejsou na policejních seznamech, mají pasy některé členské země EU a je těžké je odhalit, vysvětlil koordinátor.

EU podle něj může přispět do boje s mezinárodním terorismem například přijetím zákonů, které umožní tento jev definovat, pomáháním třetím zemím zlepšovat jejich bezpečnost a rozvoj, ale také posilováním policejní a justiční spolupráce. Mohla by také přijít s novými způsoby sběru citlivých informací, například o cestujících letecké přepravy.

Česku nebezpečí nehrozí

Na situaci reagovala také Česká republika. Premiér Petr Nečas dnes svolal mimořádné jednání Výboru pro zpravodajskou činnost. Cílem jednání bylo vyhodnocení přijatých bezpečnostních opatření ve vztahu ke zvýšené hrozbě teroristického útoku v Evropě.

Podle aktuálních informací nehrozí ČR nebezpečí teroristického útoku. Preventivně přijatá bezpečnostní opatření byla potvrzena jako adekvátní bezpečnostní situaci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek