Nizozemská královna vyzvala Rutteho k sestavení vlády

08.10.2010
čtk

Nizozemská královna Beatrix ve čtvrtek požádala šéfa liberální Lidové strany pro svobodu a demokracii Marka Rutteho, aby se pokusil o sestavení nové vlády. Rutte by měl stát v čele menšinové středopravicové koalice se stranou Křesťanskodemokratická výzva, která se bude opírat o parlamentní podporu krajně pravicové strany aktivisty Geerta Wilderse.

Hlavním úkolem příští vlády bude snížit výdaje státního rozpočtu o 18 miliard eur (442 miliard korun) a stlačit deficit do roku 2013 pod limit stanovený Evropskou unií. Vláda chce také vydat zákaz nošení oděvů zakrývajících tvář a zpřísnit přistěhovalecké zákony. Podle analytiků je ale nepravděpodobné, že kabinet vydrží celé volební období.

Rutte bude prvním liberálem v úřadu nizozemského premiéra od roku 1918. Jeho vláda bude prvním nizozemským menšinovým kabinetem po druhé světové válce.

Obě koaliční strany vyjádřily ochotu spolupracovat v parlamentu s Wildersovou Stranou pro svobodu, třetí nejsilnější politickou formací z nedávných voleb. Wilders je v současnosti souzen kvůli obvinění z podněcování rasové nenávisti vůči muslimům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek