EU se pře o rozpočtové sankce, Francie se bojí

18.10.2010
čtk

Evropská unie by se již dnes mohla dočkat konečné dohody o zpřísnění sankcí za porušení rozpočtových pravidel, které má zabránit opakování řecké dluhové krize. V Lucemburku možná naposledy jedná expertní skupina složená především z unijních ministrů financí, podle některých vyjádření se ovšem část zemí v čele s Francií snaží zpřísnění sankcí na posledních chvíli omezit.

Myslím, že mnoho členských států je hodně bázlivých, řekl novinářům nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Podle dnešního vydání deníku Financial Times patří mezi tyto země především Francie, Itálie a Belgie, tedy státy, které tíží vysoký státní dluh a sankce by se jich mohly v blízké budoucnosti velmi snadno týkat. Na opačné straně stojí Německo, Nizozemsko či severské státy a zpřísnění pravidel i sankcí podporuje dlouhodobě i Česká republika.

Jakékoliv snahy rozředit rozpočtovou disciplínu musí být okamžitě zastaveny, uvedl švédský ministr financí Anders Borg. Ministři financí EU by přitom s konečným návrhem na zpřísnění sankcí měli za normálních okolností přijít již dnes, na konci října by jej totiž měl schvalovat summit evropské sedmadvacítky.

Největší spory se nejspíš týkají případné automatičnosti sankcí. Zatímco dnes musí pokuty pro některého z rozpočtových hříšníků schvalovat ministři financí, v budoucnosti by o jejich uvalení prakticky rozhodovala Evropská komise, i když by šéfové státních pokladen mohli její rozhodnutí zvrátit.

Komise se stejným principem přišla již v září, ale některým zemím se nelíbí způsob, jak by mohly uvalení sankcí odvrátit. Podle Bruselu by to bylo možné jen v případě souhlasu kvalifikované většiny, ale existují i názory, především francouzské, podle nichž by stačila prostá většina.

Pokuty se zatím mají týkat jen zemí eurozóny, jejíž součástí Česko není. Podle nedávného návrhu komise by státy, které překročí hranici ročního rozpočtového deficitu ve výši 3% HDP, měly zaplatit pokutu odpovídající zhruba 0,2 procenta hrubého domácího produktu. Stejná sankce by hrozila i zemím, jejichž celkové zadlužení přesahuje 60% HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek