Medveděv, Sarkozy a Merkelová na summitu v Normandii

18.10.2010
čtk

Ve francouzském lázeňském letovisku Deauville se dnes na dvoudenním summitu sekávají německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jejeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv. Tématem summitu, které se uskutečnilo 20 let po pádu Berlínské zdi, jsou bezpečnostní zájmy, vzájemné vztahy a příprava na nadcházející setkání zemí G20 a G8.

Sarkozy a Merkelová doufají, že setkání bude vhodná příležitost pro urovnání vztahů Ruska se Západem. Medveděv zřejmě bude chtít využít příležitosti, aby hájil svůj projekt evropské bezpečnosti. Podle svého poradce Sergeje Prichoďka bude patrně žádat zrušení víz pro ruské občany cestující do zemí EU a možná i oznámí svoji účast na summitu NATO-Rusko v Lisabonu.

Před dnešní společnou večeří se nejdříve sejde pouze Merkelová se Sarkozym, aby sjednotili svoje postoje. Obě země mají často rozdílné strategické vize, jak to ukázala diskuse o protiraketovém deštníku NATO v Evropě. Třístranný summit má již svou tradici: v roce 2003 se sešli Jacques Chirac, Vadimir Putin a Gerhard Schröder kvůli rozdílným názorům na americko-britskou strategii ve válce v Iráku. Další schůzka se konala v roce 2006 v Compiègne, za účasti Chiraca, Putina a Merkelové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek