Radičová na návštěvě Česka

18.10.2010
čtk

Na pracovní návštěvu České republiky dnes přijede slovenská premiérka Iveta Radičová. Setká se s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Petrem Nečasem (ODS), přijme ji také předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle mluvčího vlády Martina Kupky budou Radičová s Nečasem jednat mimo jiné o ekonomických otázkách a rozpočtových pravidlech zemí EU.

Nečas s Radičovou se setkali už v červenci v Bratislavě, kde hovořili o hospodaření státu, energetické bezpečnosti či regionální spolupráci. Politici obou zemí bývalé federace už několik prohlašují, že vztahy obou zemí jsou nadstandardní. Radičová s Nečasem dokonce probírali možnosti společného zasedání vlád.

Radičová v roce 2005 zasedla v pravicovém kabinetu Mikuláše Dzurindy, v následujícím roce vstoupila do Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS). Ve vládě působila na ministerstvu práce, sociálních věcí a rodiny až do voleb v roce 2006. O tři roky později neúspěšně kandidovala na funkci hlavy státu. V druhém kole přímé prezidentské volby skončila druhá, se 44,5 procenta hlasů podlehla Ivanu Gašparovičovi. Po letošních parlamentních volbách, do kterých Radičová vedla SDKU-DS, se stala předsedkyní slovenské vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek