Česko a Slovensko uvažuje o týmech pro předávání zkušeností

19.10.2010
čtk

Česká a Slovenská republika by mohly vytvořit společné pracovní skupiny, které by sloužily k předávání zkušeností mezi oběma státy v různých oblastech. Česko by mohlo získat například slovenské poznatky z reforem i s jejich ověřením v praxi, a mohlo by se tak vyvarovat chyb, řekla ČTK po setkání s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) slovenská premiérka Iveta Radičová. Do Prahy dnes přijela na pracovní návštěvu.

Práce skupin by ale mohla podle ní fungovat i opačně. Slovensko by mohl zajímat třeba záchranný integrovaný systém, který hodlá zavádět a který v Česku funguje už řadu let. Pomocí těchto skupin bychom mohli převzít pozitivní náměty, podotkla Němcová. Díky nim by se mohly obě země vyvarovat slepých cest v záležitostech, které už v jedné z nich byly zavedeny, řekla.

Konkrétní podoba těchto skupin prý zatím není známa. Námět se ale určitě stane skutečností, dodala Němcová.

Odpoledne se Radičová sešla také s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS). Podle slovenské premiérky zastávají oba politici shodné postoje v tom, že členské země EU je nutné monitorovat na základě stejných podmínek, že je nevyhnutelné přijímat automatický mechanismus sankcí a stejně tak avizovat problémy dříve, než nastanou.

S premiérem Petrem Nečasem (ODS) debatovala Radičová o obraně. Shoda je v tom, abychom našli průsečíky takové možné spolupráce, která bude znamenat spolupůsobení navzájem a převzetí některých složek obrany do společného rámce společného financování, uvedla Radičová.

O možnostech jednají ministři obrany, Nečas i Radičová se prý budou snažit o to, aby taková dohoda byla uzavřena. Dokud věc nebude dotažena do finančního krytí, jde jen o záměr a dobrou myšlenku, dodala premiérka.

Na závěr návštěvy Česka se Radičová setkala s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Podle Radičové hovořili například o vztahu médií a politiky. Dostala jsem pár velmi cenných rad a budu se jimi řídit, řekla slovenská premiérka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek