Europoslanci si schválili větší pravomoci

20.10.2010
čtk

Evropský parlament si dnes ve Štrasburku schválil větší pravomoci, které mu zaručuje loni zavedená Lisabonská smlouva o reformě institucí Evropské unie. V budoucnosti tak europoslanci budou spolurozhodovat až o 90 procentech evropské legislativy a budou mít například větší vliv na zahraniční politiku EU.

Výčet pravomocí obsahuje takzvaná meziinstitucionální dohoda mezi Evropským parlamentem a Evropskou komisí. Obě instituce ji musely uzavřít kvůli tomu, že Lisabonská smlouva má jen obecný charakter a některé podrobnosti, které se týkají pravomocí a chodu EU, vůbec neřeší. Podoba dohody se ovšem příliš nelíbí členským státům evropské sedmadvacítky, které dokonce uvažují, že by mohly europoslance žalovat u Soudního dvora Evropské unie.

Státy nesouhlasí s rolí, kterou má parlament nově hrát v případě bilaterálních a multilaterálních jednáních, včetně uzavírání nejrůznějších mezinárodních smluv. Podle dohody mezi parlamentem a komisí by zákonodárci měli mít svého zástupce při všech událostech, které mají značnou politickou důležitost, tedy například při uzavírání mezinárodních dohod o liberalizaci obchodu.

Komise s dohodou souhlasí

Evropská komise s možností, aby se poslanci důležitých mezinárodních jednání účastnili, souhlasila. Tento krok by ovšem neměl být zcela automatický a komise se chce vyvarovat situace z loňského summitu OSN o ochraně ovzduší v Kodani, kde se k delegaci EU připojilo 106 europoslanců, nad nimiž bylo prakticky nemožné získat jakoukoliv kontrolu.

Samotní poslanci svoji pozici hájí a upozorňují, že i národní parlamenty parlamenty mají vliv na zahraniční politiku. Ten evropský přitom nemá být výjimkou. S Evropskou komisí žádný problém nemáme, problém je na straně členských států, které se nechtějí jednání o meziinstitucionální dohodě účastnit. Dalo se očekávat, že budou mít námitky, protože příliš nesrší štěstím, když vidí, že instituce EU spolupracují, uvedl portugalský europoslanec Paulo Rangel.

Členské státy zatím nerozhodly, zda europoslance skutečně zažalují. Po hlasování zákonodárců by se teprve měli sejít velvyslanci zemí EU, kteří rozhodnou o dalším postupu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek