Komise navrhuje zavedení evropské daně

20.10.2010
čtk

Evropská komise včera v rámci úvah o revizi unijního rozpočtu přišla s možnostmi na nové zdroje pro rozpočet EU. Navrhuje více vlastních finančních zdrojů Unie. Mezi nimi je poplatek z finančních transakcí, nebo třeba také vytvoření unijní daně z přidané hodnoty (DPH).

V současnosti většinu příjmů unijního rozpočtu tvoří příspěvky členských zemí. Zatímco ještě v roce 1988 představovaly jen asi deset procent, dnes dosahují zhruba 76 procent celkových příjmů rozpočtu. Vlastní zdroje pochází z dovozních cel, která tvoří 12 procent celkových unijních příjmů a z poplatků z DPH (11 procent).

Cílem dokumentu, který má posloužit k debatě o nové finanční perspektivě EU pro roky 2014 až 2020, je snížení plateb z členských zemí. A zrušeny by podle komise mohly být i poplatky z DPH. Na druhou stranu komise navrhuje zavést minimálně jeden, ale spíše více nových vlastních finančních zdrojů EU.

Jako možnosti návrh zmiňuje poplatek z finančních transakcí či daň z finančních aktivit, aukce emisních povolenek, unijní poplatek za leteckou dopravu, zvláštní unijní DPH nebo unijní energetickou daň. Komise žádnou ze zmíněných možností neupřednostnila. Myšlenka evropských daní není nová. Kvůli své kontroverznosti ale nikdy neuspěla.

Nyní jsou finanční perspektivy, tedy dlouhodobější unijní rozpočty, určeny na sedm let. Podle komise by bylo vhodné pracovat v budoucnu s desetiletými plány, přičemž uprostřed daného období by se provedla širší revize. Podle komise by to poskytlo větší flexibilitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek