Nové sankce za rozpočtové schodky budí rozpaky

20.10.2010
čtk

Systém nových sankcí za porušení unijních pravidel se podle analytiků, které citují evropská média, příliš neliší od současného. Dohoda, která proti očekáváním nepočítá s tím, že pokuty pro případné rozpočtové hříšníky budou automatické, je podle ekonomů výsledkem dohod mezi Německem a Francií.

Berlín se v pondělí v Lucemburku vzdal svých představ, že sankce by měly být automatické výměnou za slib francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že bude prosazovat a bude zároveň souhlasit se změnou unijních smluv. Takový postup by mimo jiné umožnil, že členské státy, které porušují rozpočtová pravidla, přijdou o hlasovací práva.

Politické reakce na tuto dohodu (mezi Francií a Německem) byly negativní. Nizozemsko a Finsko vyjádřily pobouření, obzvláště poté, co Německo a Francie na zasedání ministrů financí EU neposlali ani vlastní ministry. Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn rovněž odmítl v podstatě stejný sankční režim, napsal internetový server Eurointelligence, který mimo jiné tvoří i komentátor Financial Times Wolfgang Munchau. Podle Eurointelligence bude velmi těžké najít většinu hlasů pro změnu unijních smluv. Pokud by se tak nakonec stalo, bylo by to jen za cenu ústupků, s nimiž se Německo nebude ochotné smířit.

Rozčarování nad pondělní dohodou z Lucemburku vyjadřují i další vrcholní politici. Jsem trochu překvapený tím, že se nám nedostalo 100procentní podpory pro rozpočtovou disciplínu od Německa. Mohli bychom tak dosáhnout o něco lepšího výsledku, postěžoval si při příjezdu na dnešní jednání ministrů financí v Lucemburku švédský ministr financí Anders Borg.

Kompromis většinu nepotěšil

Konečný kompromis se příliš nelíbí ani slovenskému ministrovi financí Ivanu Miklošovi. Naše návrhy byly jiné, protože my jsme prosazovali v maximální míře automatičnost a co největší tvrdost a vynutitelnost. Nakonec se dospělo ke kompromisu, který sice posouvá věc tím správným směrem, ale ne dostatečně, řekl dnes novinářům.

Podle něj bude lepší se spolehnout na národní rozpočtová pravidla a nastavit je co nejtvrději. O čem jsem přesvědčený už dlouho, že je velmi důležité, abychom u nás doma na národní úrovni nastavili pravidla co nejpřísněji našimi vlastními zákony. Spoléhat se na to, že se nějak efektivně zvýší ten tlak pravidel z Bruselu, nebude možné, doplnil Mikloš.

Někteří ekonomové nicméně nejsou k závěrečnému kompromisu natolik skeptičtí. Mohlo by to být dobré, řekl agentuře Reuters Carsten Brzeski z finanční skupiny ING. Podle něj by výsledek jednání ministrů financí mohl přispět k obnovení důvěry v eurozóně, která se během letošního roku ocitla v krizi především kvůli řecké krizi a rovněž kvůli nadměrnému zadlužení několika dalších států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek