Sacharovovu cenu získal kubánský disident Fariňas

21.10.2010
čtk

Letošním nositelem Sacharovovy ceny za lidská práva je kubánský disident Guillermo Fariňas. Oznámil to předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Ocenění bude slavnostně uděleno v polovině prosince.

Osmačtyřicetiletý psycholog, nezávislý novinář a disident Fariňas, který na protest proti věznění politických odpůrců má za sebou více než dvě desítky hladovek, byl na cenu nominován ve jménu všech, kdo na komunistické Kubě bojují za svobodu a lidská práva.

Jsem velmi rád, že Evropský parlament oceněním Guillermo Fariňase dal najevo, že boj s totalitním režimem, který svádí nejen Fariňas, ale stovky dalších disidentů na Kubě, není bojem s větrnými mlýny, okomentoval rozhodnutí europoslanec Edvard Kožušník, který patřil k těm, kteří Fariňase na cenu nominovali.

Byl ochoten a připraven obětovat své vlastní zdraví a život, aby tak vyvinul tlak za změny na Kubě, řekl Buzek. Dodal, že doufá, že bude moci osobně převzít tuto cenu. Ocenil i další kandidáty, všichni podle něj zaslouží úctu a mají u europoslanců podporu.

Laureát Sacharovovy ceny obdrží 50.000 eur a bude pozván na slavnostní vyhlášení 15. prosince ve Štrasburku. Ocenění pojmenované po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi udělují europoslanci každoročně od roku 1988.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek