40 miliard dolarů: nový odhad BP na likvidaci ropné havárie

02.11.2010
čtk

Ropná společnost BP zvýšila odhad nákladů na likvidaci škod po havárii v Mexickém zálivu. Nová čísla firmy počítají s částkou 39,9 miliardy dolarů, což je o 7,7 miliardy dolarů více, než společnost čekala. Podle loňského objemu těžby je BP největší ropnou společností na světě, která není v majetku státu.

BP současně oznámila, že vytvořila ve třetím čtvrtletí hrubý zisk 5,53 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 18 procent. Výsledek za třetí čtvrtletí je lepší, než čekali analytici. Pokud by se ale braly v úvahu i veškeré náklady, které firmě vznikly v souvislosti s havárií, výsledek už by byl mnohem horší.

Havárie v Mexickém zálivu se stala 20. dubna, kdy explodovala ropná plošina Deepwater Horizon. Tu měla BP pronajatou, je ale vlastníkem vrtu Macondo, na který byla plošina napojena. Ropa, která z poškozeného vrtu zhruba tři měsíce unikala, v oblasti způsobila rozsáhlé škody. Odhad škod po havárii firma nyní zvýšila kvůli problémům, s nimiž se setkala ve snaze zakonzervovat poškozený vrt. To trvalo déle, než BP čekala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek