Maďaři protestovali proti vládnímu záměru změnit ústavu

03.11.2010
čtk

Tisíce lidí včera v Maďarsku protestovaly proti ústavním změnám navrhovaným vládou, jejichž cílem je omezit pravomoci ústavního soudu při rozhodování kabinetu o rozpočtu a daňových reformách. Na demonstraci vystoupil také bývalý premiér Ferenc Gyurcsány. Šlo o první větší protest proti vládě Viktora Orbána, jehož strana Fidesz vyhrála v dubnu parlamentní volby a získala v zákonodárném sboru dvoutřetinovou většinu.

V nové ústavě chce Fidesz omezit pravomoci ústavního soudu, který by vetováním mohl ohrozit razantní ekonomické reformy. Vláda potřebuje prosadit úsporná opatření, aby snížila deficit státního rozpočtu a vyhověla požadavkům Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ne všechny změny byly ale dobře přijaty a před zamýšlenou reformou penzijního systému varoval i MMF.

Někteří opoziční politici za omezením pravomocí soudu vidí pokus podkopat maďarskou demokracii. Podle Gyurcsánye by omezení pravomocí soudu narušilo křehkou rovnováhu mezi jednotlivými složkami moci a znemožnilo zpětnou vazbu důležitou pro demokratické procesy. Bývalý premiér, který musel na svou funkci v roce 2009 rezignovat, navrhoval uspořádat v této věci referendum.

Úterní protest byl první větší demonstrací proti vládnímu Fideszu, který se stále těší velké popularitě a podpoře 44 procent obyvatel oproti 11 procentům, které mají opoziční socialisté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek