Slovensko pošle do Afghánistánu další vojáky

03.11.2010
čtk

Slovenský vojenský kontingent v Afghánistánu se rozroste ze současných asi 300 na 348 vojáků. Rozhodnutí vlády musí ještě potvrdit parlament, kde má ale koalice premiérky Ivety Radičové většinu. Vláda také navrhla rozšířit mandát některých jednotek, například ženisté by mohli pracovat i mimo letiště v Kandaháru.

Bývalá vláda premiéra Roberta Fica plánovala vyslat v rámci mezinárodní mise ISAF do Afghánistánu další stovku vojáků, kabinet Radičové se ale přiklonil k polovičnímu počtu. Podle předběžných odhadů posílení jednotek v Afghánistánu zmítaném povstaleckými útoky bude ročně stát téměř 5,2 milionu eur.

Slovenské jednotky ISAF chce vláda mimo jiné rozšířit o čtyři experty na likvidaci nevybuchlé munice a dvacet členů speciálních sil. Zvýšit se má také počet Slováků na velitelských pozicích. Zatím není jasné, kdy posily do Afghánistánu dorazí.

Podle statistik slovenského ministerstva obrany v zahraničních misích v současnosti slouží téměř 700 slovenských vojáků. V budoucnu by se jejich počet měl asi o stovku snížit, do konce roku totiž příslušníci slovenských ozbrojených sil opustí Kosovo.

Také Česká republika se chystá posílit svou účast v Afghánistánu, kde je nyní přes 500 českých mužů a žen v uniformách, příští rok jich tam má sloužit až 720. Půjde zejména o posily v provinčním rekonstrukčním týmu v Lógaru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek