Komise tlačí na Facebook kvůli ochraně osobních údajů

04.11.2010
čtk

Sociální sítě budou muset umožnit svým uživatelům úplně vymazání osobních údajů. Vyplývá to z návrhu, který dnes představí Evropská komise. V současnosti Facebook neumožňuje kompletní vymazání dat. Uživatel může svůj účet zrušit a poté jej také obnovit, aniž by musel nově zadávat všechny údaje. Osobní data si tak stránka ponechává.

Je naprosto zásadní, aby uživatelé byli dobře a jasně informováni o způsobu, jakým jsou jejich data shromažďována a zpracována. Musí také vědět, jak dlouho se tak děje, uvádí komise. Podle Bruselu bude muset každá internetová stránka při stahování osobních dat žádat uživatele o jeho jasný souhlas, že tak může učinit.

Facebook není v hledáčku komise poprvé. Na začátku letošního roku jeho zakladatel Mark Zuckerberg prohlásil, aby se uživatelé přenesli nad obavy z ochrany dat, kvůli nimž byl Facebook kritizován – v dnešní době už přece nikdo na ochranu soukromí nedbá. Prohlášení vyprovokovalo bouři protestů a Brusel krátce po tomto vyjádření oznámil, že proti zneužívání dat zasáhne. Dnešní návrh je toho výsledkem.

Existují sociální sítě, které striktní pravidla ochrany soukromí splňují, ale s Facebookem byly problémy vždycky, citoval nejmenovaný zdroj z Komise internetový server Euractiv. Komisi k návrhu nových pravidel vede i skutečnost, že současná pravidla z roku 1995 jsou značně zastaralá a absolutně neodpovídají rozmachu internetu.

Brusel chce navíc provozovatelům webových stránek zakázat mapování historie jednotlivých uživatelů na internetu, podle níž jim mohou nabízet reklamu na nejrůznější výrobky. Podobné chování funguje kvůli takzvaným cookies, což jsou v podstatě programy, které umožňují provozovatelům sběr nejrůznějších dat uživatelů. Pokud se představy Evropské komise uskuteční, internetové společnosti budou muset žádat kvůli cookies jednotlivé uživatele o souhlas se stahováním dat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek