Tadić se omluvil za masakr Chorvatů ve Vukovaru

04.11.2010
čtk

Srbský prezident Boris Tadić se při dnešní neoficiální návštěvě východochorvatského Vukovaru omluvil za masakr asi 200 chorvatských civilistů, kteří byli po dobytí města v roce 1991 zabiti Srby. Uvedla to agentura AP.

Média schůzku Tadiče s jeho chorvatským protějškem Ivem Josipovičem označují za historický průlom ve vztazích někdejších válečných rivalů. Jsem zde, abych uctil oběti a vyjádřil omluvu a politování, citovala gentura AFP Tadiče.

Do Vukovaru, jednoho ze symbolů krvavých balkánských válek v první polovině 90. století, se přepravil přívozem přes hraniční řeku Dunaj. Na břehu ho přivítali Josipović s vukovarským starostou Željkem Sabem. Událost si nenechala ujít ani řada obyvatel města.

Oba prezidenti položí věnce v nedaleké obci Ovčara. Na zdejší prasečí farmě zřídili Srbové po dobytí Vukovaru na podzim roku 1991 zajatecký tábor, kde bylo zabito asi 200 chorvatských civilistů. Tadić a Josipović navštíví i vesnici Paulin Dvor u Osijeku, kde na sklonku roku 1991 chorvatské jednotky v odplatě pozabíjely 18 srbských civilistů a jednoho Maďara.

Dnešní návštěvu Vukovaru, na kterou by tento měsíc měla podle webu pisqa.com navázat Tadičova oficiální cesta do Záhřebu, označují média jako historický mezník v chorvatsko-srbských vztazích a ukázku nového diplomatického směru obou republik.

Chorvatské krajně pravicové strany ale Tadičovu cestu označily za zbytečnou, protože je neoficiální. Návštěva Vukovaru se nelíbí ani srbským nacionalistům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek