Europoslanci probrali pozici ČR ke kohezní politice

05.11.2010
Euroskop

Pod vedením předsedy evropského výboru Senátu Luďka Sefziga proběhla ve čtvrtek další z pravidelných schůzek senátorů a poslanců s českými europoslanci. Jejich smyslem je koordinovat českou parlamentní pozici vůči EU. Další setkání proběhne na půdě Poslanecké sněmovny za předsednictví nového šéfa Výboru pro Evropské záležitosti poslance Jana Bauera.

Zástupci všech tří institucí se v Senátu věnovali způsobu projednávání mezinárodních smluv EU na půdě českého parlamentu, kohezní politice po roce 2013 a reformě penzijních systémů. „Lisabonská smlouva zvýšila roli Evropského parlamentu. Proto je důležité efektivně spolupracovat s českými europoslanci, kteří jsou přímo v centru dění, řekl senátor Luděk Sefzig.

Největší diskusi zastupitelů vyvolala kohezní politika. Podle náměstka Dana Brauna z Ministerstva pro místní rozvoj jsou českými prioritami při vyjednávání kohezní politiky jednotná a stabilní pravidla pro projekty, flexibilita na národní úrovni, omezený počet okruhů, na které půjdou peníze a zaměření na chudší regiony unie, kam v příští finanční perspektivě stále spadají všechny regiony ČR kromě Prahy.

ČR tvůrcem kompromisu

„Česká republika nemá zájem na tom, aby se kohezní politika vázala jen na Strategii Evropa 2020, řekl Braun. Podle europoslance Hynka Fajmona má Česko šanci stát se na půdě Evropské unie tvůrcem kompromisu – posunulo se totiž do pozice uprostřed mezi čistými plátci i příjemci. „Máme pochopení pro oba postoje, dodal.

Příští rok bude z pohledu unie i členských států bojem o velikost příštího rozpočtu na roky 2014-2020. Díky finanční krizi je u bohatších států menší ochota přispívat na chudší regiony, což může ČR poškodit. „Od velikosti rozpočtu se bude odvíjet i množství peněz pro nás, řekl evropský poslanec Jiří Havel.

Na půdě evropského parlamentu má kohezní politika své zastánce. V usneseních ji podpořili kluby socialistů (PES) a lidovců (EPP), proti jejímu drolení a komunitarizaci je i bývalá polská komisařka pro regionální rozvoj Danuta Hübner. Ta nyní v Evropském parlamentu vede Výbor pro regionální rozvoj. Jeho členy jsou za Českou republiku Zuzana Brzobohatá (ČSSD) a Oldřich Vlasák (ODS).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek