Klaus hostí ve Varech prezidenty V4

05.11.2010
čtk

V Karlových Varech se dnes na dvoudenním summitu sejdou prezidenti zemí visegrádské skupiny (V4). Diskutovat mají o společných zájmech ČR, Slovenska, Polska a Maďarska a budoucích iniciativách skupiny. Setkání středoevropských prezidentů se v ČR uskuteční po čtyřech letech.

Prezidenty čeká uvítací ceremoniál s vojenskými poctami. Hlavy států se pak sejdou na společném jednání, vpodvečer mají v plánu bilaterální schůzky. V ČR se středoevropští prezidenti naposledy sešli v roce 2006, na zámku v Lánech.

Prezidenti zemí V4 se v Karlových Varech sejdou v nové sestavě. Polsko i Maďarsko totiž mají od srpna nového prezidenta. V Polsku nahradil bývalý předseda Sejmu Bronislaw Komorowski zesnulého Lecha Kaczyńského, který zemřel při dubnové letecké katastrofě u Smolenska. V Maďarsku do prezidentského úřadu nastoupil bývalý olympijský mistr v šermu Pál Schmitt. Matadory schůzek středoevropských prezidentů jsou naopak Václav Klaus i slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Summit si vyžádá přísná bezpečnostní opatření. Přísně střeženo bude nejenom letiště v Olšových Vratech, kde budou delegace přistávat, ale i příjezdové komunikace do města a okolí hotelů Pupp a Imperial, kde budou prezidenti bydlet a uskuteční se tam i podstatná část programu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek