Nigel Farage znovu v čele UKIP

05.11.2010
Euroskop

UK Independence party (UKIP) už zná vítěze dnešních předsednických voleb. Dle očekávání se jím stal bývalý lídr a někdejší zakladatel strany, Nigel Farage, který za svůj hlavní úkol považuje mediální zviditelnění a celkovou modernizaci strany. Nejdůležitější misí UKIP i nadále zůstává vystoupení Británie z evropských struktur.

Nigel Farage získal podle údajů strany v hlasování 60 procent hlasů. Čerstvě zvolený předseda působí už od roku 1999 jako poslanec Evropského parlamentu (EP). V roce 2009 jako lídr triumfoval, když pro UKIP získal 2 miliony hlasů, více než dostali kandidáti tehdy vládních britských labouristů. Dnes je UKIP po konzervativcích druhou největší stranou v EP a Farage jednou z jeho nejvýraznějších osobností.

V boji o vedení strany se mu postavili tři kandidáti; veřejnosti nepříliš známý ekonom Tim Gordon, skandály opředený Winston McKenzie a mediální expert David Campbell-Bannerman. Právě posledně jmenovaný, jež má ideologicky blízko ke konzervativcům a je zodpovědný za úspěšnou mediální strategii strany, byl Faragovi největším konkurentem.

S médii a informačními technologiemi si ale rozumí i nový lídr. Jsem sebejistý, ale uvážený, uvedl dnes ráno na svém twitterovém profilu. Jeho první vzkaz bezprostředně po vítězství zněl už o poznání sebevědoměji. Před nehodou (letecké neštěstí, pozn. red.) jsem byl statečný, teď už se ale nebojím ničeho, s radostí oznámil svým fanouškům Farage.

Euroskop – profil Nigela Farage

internetové stránky UKIP

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek