Řecké regionální volby otestují postavení socialistické vlády

05.11.2010
čtk

Řekové budou tuto a následující neděli rozhodovat o nových členech obecních zastupitelstev, starostech a nejvyšších představitelích svých regionů. Premiér Jorgos Papandreu označil tyto volby za neoficiální referendum o přísných ekonomických škrtech, kterými socialistická vláda bojuje proti hrozícímu státnímu bankrotu.

Pravicová opozice v čele s Novou demokracií vyzvala občany, aby listopadové volby využili jako příležitost k vyjádření nelibosti se současným postupem vlády. Papandreu podle listu Financial Times prohlásil, že bude považovat za porážku, když voliči nevyberou do čela regionů všech 13 kandidátů Panhelénského socialistického hnutí (Pasok). Dosavadní průzkumy veřejného mínění ukazují, že socialistům hrozí porážka hned v několika krajích včetně metropole Atény.

Popularitu kabinetu, který je u moci teprve rok, razantně snížily drastické kroky cílené na ozdravení státních financí. Boj se špatnou hospodářskou situací v zemi vedl mimo jiné i ke snižování důchodů a mezd státním zaměstnancům. Premiér Papandreu tvrdí, že Řekové si mohou vybrat mezi dvojí budoucností: buď se vysloví pro pokračování reforem a tvrdý úsporný program Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, nebo zemi čeká státní bankrot. Papandreu v případě porážky slíbil předčasné parlamentní volby v prosinci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek