Staronový lídr UKIP: Kdo je Nigel Farage


Hana Kopecká, EUROSKOP, 5. listopadu 2010

Pachatel se vrátil na místo činu. Tak se dá nazvat páteční výsledek předsednických voleb britské UK Independence Party. V nich s přehledem zvítězil její spoluzakladatel a někdejší lídr, Nigel Farage. Bouřlivák z Evropského parlamentu, který přirovnal Hermana van Rumpoye k mokrému hadru, teď vyhlašuje konec straně jedné myšlenky i změnu kurzu anti-evropské politiky.

Rebel ze Štrasburku

Farageovo politické curriculum se neomezuje pouze na jednu stranu; už během studia byl aktivním členem konzervativců. Poté co vláda Johna Majora v roce 1992 souhlasila s přijetím smlouvy o EU však torye opustil a spolu s dalším maastrichtským rebelem, Alanem Skedem, založil UKIP. V roce 1999 úspěšně kandidoval do Evropského parlamentu, kde se dočkal hned dvou znovuzvolení a před čtyřmi lety byl poprvé zvolen předsedou strany.

Triumfoval i v posledních eurovolbách, když UKIP získal dva miliony hlasů a 13 europoslanců. Odsunul tak za sebe tehdy vládnoucí labouristy i liberální demokraty. O programech hlavních britských stran si Farage myslí svoje. Názory labouristů, liberálních demokratů a konzervativců jsou ve všech zásadních otázkách takřka nerozeznatelné, takže v Británii fungují vlastně tři sociálně-demokratické strany, prohlásil.

Mistr bonmotů

Čerstvě zvolený lídr UKIP si v Evropském parlamentu získal pověst brilantního řečníka a buřiče. Naposledy rozčeřil bruselské vody, když upozornil, že více jak 1000 euro-úředníků pobírá plat vyšší, než britský premiér. EU je jedna velká zlodějna. Není divu, že si bruselští zaměstnanci přejí více Evropy; to jediné, o co jim ve skutečnosti jde, je více peněz, hřímal letos v létě. Jak však názorně ilustruje urážka stálého předsedy Evropské rady, Farageovi se ne vždy daří držet své kontroverzní názory pouze v intelektuální rovině.

Nigel Farage

Už jsem vyhrál? Jistě, pane předsedo… Nový šéf UKIP, Nigel Farage. (foto: EDF group, Flickr)

Neúnavný bojovník
Před rokem se Farage rozhodl vyměnit štrasburské křeslo za westminsterskou lavici. Mnozí mu po čtyřech marných pokusech předpovídali úspěch, ten se však ani tentokrát nedostavil. Takřka bezprostředně po otevření volebních místností byl navíc zraněn při letecké havárii. Žádná porážka nebo nehoda však zatím pro Farage nebyla fatální. Nedlouho poté oznámil, že bude znovu kandidovat na předsednickou funkci UKIP, která se uvolnila odstoupením lorda Pearsona. Ten v roce 2009 převzal předsednictví právě po Farageovi.

Velký reformátor

Ve své letošní kampani si Farage předsevzal změnit stranickou organizační strukturu. Vedle funkce předsedy tak vznikne i pozice výkonného ředitele, který zajistí vedení po provozní stránce, postará se o celkovou profesionalizaci strany i cílenou mediální kampaň. Ta by měla ukázat praktický negativní dopad evropské integrace na životy obyčejných občanů.

Farage si nepřeje UKIP jako stranu jediného tématu – boje za vystoupení Británie z EU, a tak kupříkladu pracuje na nové globální roli Spojeného království. Neskromné ambice korunuje projekt, podle kterého by se měla UKIP v příštím volebním období stát nejsilnější stranou v Evropském parlamentu. I kdyby se Farageovi nepodařilo odvážné plány zrealizovat, jisté je, že díky němu se může UKIP těšit přinejmenším na větší mediální pozornost. Jak známo, ta v Británii představuje polovinu úspěchu.

Autor: Hana Kopecká, Euroskop

Sdílet tento příspěvek