EU opět projednává česko-kanadský vízový spor

08.11.2010
čtk

O vízových otázkách včetně česko-kanadského sporu poté, co Ottawa loni v červenci jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy, budou dnes v Bruselu jednat ministři vnitra zemí Evropské unie. Na stole budou mít zprávu o vízové reciprocitě, kterou v pátek schválila Evropská komise.

Loni v obdobném dokumentu Brusel Kanadě pohrozil, že by mohl kvůli ottawskému postupu vůči Čechům navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty. K ničemu takovému ale nepřistoupil a přinejmenším prozatím se k tomu nechystá.

Podle komise totiž Kanada splnila obě podmínky, které jí Brusel dal. Zjednodušilo se vydávání víz pro Čechy, neboť Kanada otevřela pracoviště v Praze, zatímco předtím si Češi museli jezdit pro víza do Vídně. Kromě toho chtěla komise po Kanadě plán, na jehož konci by mělo být zrušení víz.

Kanada slíbila, že změní azylový systém. Po změně by měla podle slibů Ottawy následovat případná změna její vízové politiky.

Prahu bude zastupovat ministr vnitra Radek John. Otázkou je, nakolik pro něj bude zpráva EK dostatečná, protože Češi usilují o co nejrychlejší odstranění víz. V minulosti někteří čeští zástupci výkonný orgán EU kritizovali za nečinnost a laxnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek