Řecko letos nesníží deficit tak, jak plánovalo

10.11.2010
čtk

Řecko letos nedokáže snížit rozpočtový deficit tak, jak původně plánovalo. Agentuře Reuters to řekl zdroj z řecké vlády. Podle něj nebude příjmová stránka rozpočtu tak silná, jak se vláda domnívala. Deficit by měl klesnout jen asi na 9,3 procenta hrubého domácího produktu.

Letošní (rozpočtový) deficit bude korigován směrem vzhůru na úrovně kolem 9,2 až 9,3 procenta HDP. Čísla ale nejsou hotova a mohou tam ještě být menší změny, řekl zdroj, který nechtěl být jmenován.

Řecko na začátku října v návrhu rozpočtu na příští rok uvedlo, že letos počítá se snížením deficitu na 7,8 procenta HDP z loňských 13,8 procenta. Loňský schodek ale ještě zpřesní statistický úřad Eurostat a očekává se, že deficit v konečné verzi přesáhne 15 procent HDP.

Odhadujeme, že deficit za rok 2009 po revizi Eurostatu dosáhne asi 15,5 procenta HDP. Je zde možná odchylka 0,1 až 0,2 procenta, řekl zdroj. Právě revize loňského deficitu směrem vzhůru je podle něj jedním z důvodů, proč se letos deficit nepodaří snížit podle plánu.

Řecko doplácí na problémy, do nichž se dostalo kvůli vysokým státním výdajům a falšování statistických dat. Na podvody přišla současná vláda socialistů, když se loni na podzim ujala úřadu. Za nynější problémy je tak zodpovědná předchozí konzervativní vláda.

Řecko letos na jaře přijalo mezinárodní finanční pomoc, která Aténám umožňuje čerpat v příštích třech letech až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), pokud bude země průběžně plnit stanovené podmínky. K těm patří hlavně snižování výdajů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek