Srbský premiér jedná v ČR o evropské integraci

15.11.2010

V Česku dnes jedná srbský premiér Mirko Cvetković. Přijme ho prezident Václav Klaus a ministerský předseda Petr Nečas. Mezi hlavní témata, o nichž se budou politici bavit, patří ekonomická spolupráce a úsilí Srbska stát se členským státem EU. Srbsko loni podalo přihlášku ke vstupu do unie.

Česká republika očekává, že Evropská komise zveřejní stanovisko k srbskému členství v druhé polovině příštího roku. Praha minulý týden sice ocenila „pozitivní“ pokrok v evropské integraci, ovšem ze strany Evropské komise čelí Bělehrad tvrdé kritice.

Hodnotící zpráva, kterou komise zveřejnila, upozorňuje hlavně na nedostatečné reformy soudnictví. Nešetří však ani srbskou státní správu, která trpí obrovskou byrokracií, a varuje před diskriminací menšin a před korupcí.

Začlenění zemí západního Balkánu do EU patří k nejvyšším prioritám české diplomacie. Česko ale zmiňuje, že aspiranti musejí dostatečně plnit kriteria evropských partnerství a stabilizační a asociační dohody. Česko opakovaně uvádí, že je připraveno zemím západního Balkánu asistovat v řadě konkrétních oblastí evropské integrace.

Sdílet tento příspěvek