Německo plánuje dvoustupňový krizový mechanismus eurozóny

16.11.2010
Euroskop

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble chce ve dvou fázích zapojit soukromé věřitele do oddlužení problematických členů eurozóny. Vyplývá to z dokumentu spolkového ministerstva financí k permanentnímu krizovému mechanismu eurozóny, o kterém informuje Handelsblatt.

První fáze bude určená „v zásadě solventním státům s pouze dočasnými problémy s nedostatkem financí. „Splatnost jejich státních dluhopisů bude prodloužena, přičemž v případě potřeby bude naplánováno dodatečné snížení úroků, stojí v dokumentu. Držitelé dluhopisů by tím přišli o část svých zisků.

V druhém „nejposlednějším stupni by mohla postižená země získat od partnerů v eurozóně „dodatečné záruky. Jejich podmínkou ale bude zásadní ořezání státních dluhopisů, což by pro věřitele znamenalo ztrátu části kapitálu vloženého do dluhopisů.

Dobrovolné pozastavení hlasovacích práv pro nezodpovědné

Každá pomoc státu stojícímu před bankrotem musí podléhat přísným pravidlům, navrhují úředníci spolkového ministerstva. K nim by mělo náležet „dobrovolné pozastavení hlasovacích práv v evropských institucích. Protože není reálné prosadit změnu primárního evropského práva, krizový mechanismus by podle německého návrhu neměl být ustanoven legislativně.

Na místo toho přišlo německé ministerstvo s návrhem, aby součástí nových státních dluhopisů byla „collective action clausules. Pokud se některý člen eurozóny dostane do platební neschopnosti, mohli by věřitelé na jejím základě většinově rozhodnout o změně platebních podmínek.

Zřízení krizového mechanismu eurozóny bylo hlavním tématem říjnového summitu Evropské rady. Možnost odebrání hlasovacích práv rozpočtovým hříšníkům požadovanou německou kancléřkou Merkelovou na něm odmítla řada představitelů sedmadvacítky.

Premiéři a hlavy států členských zemí EU na summitu pověřili unijního prezidenta Hermana Van Rompuye, aby o podobě krizového mechanismu a z něho vyplývající případné změny Lisabonské smlouvy jednal s členskými státy. O výsledcích těchto schůzek bude informovat na prosincovém summitu unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek