EU potřebuje investovat do sítí 200 000 000 000 eur do 2020

18.11.2010
čtk

Evropská unie potřebuje do elektrických sítí a plynovodů do roku 2020 investovat 200 miliard eur, aby snížila svou energetickou závislost. Ukázala to ve středu zveřejněná zpráva Evropské komise. Zabývala se tím, jaké jsou energetické priority EU pro příští roky.

Podle komise by bylo třeba vybudovat či zrekonstruovat kolem 45.000 kilometrů sítí do deseti let. Energetická infrastruktura je nezbytná k dosažení všech našich cílů v oblasti energetiky, ať už o zabezpečení dodávek, integraci obnovitelných zdrojů či energetické účinnosti, sdělil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Plán komise tak předpokládá hlavně lepší propojení států, z nichž některé jsou nyní do značné míry izolovány od zbytku evropského energetického trhu. Posílit je třeba také už existující sítě. Konkrétní projekty energetických koridorů evropského zájmu by měly být navrženy do roku 2012.

Podle komisaře například v elektřině k prioritám patří spojení větrných farem na severu Evropy a z oblasti Baltského moře s evropskou pevninou, zlepšení propojení Francie a Španělska a posílení propojení s jihovýchodní Evropou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek