Irsko zřejmě dostane od EU a MMF desítky miliard eur

18.11.2010
čtk

Irsko zřejmě nakonec přijme od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) úvěrovou pomoc v rozsahu desítek miliard eur. Naznačil to dnes guvernér irské centrální banky Patrick Honohan. Současně do Dublinu přijela jednat mise Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF, jejímž úkolem je připravit záchranný plán pro irský bankovní sektor.

Očekávání jsou taková, že jednání a diskuse budou efektivní a povedou k uvolnění a čerpání úvěru, řekl Honohan v rozhlasové stanici RTE. Určitě mluvíme o velmi značném úvěru … v desítkách miliard eur, nic přesného však v této fázi zatím na stole není, dodal. Podle zdrojů z EU může Irsko dostat pomoc od 45 do 90 miliard eur (1,1 až 2,2 bilionu Kč).

Mise EU a MMF má zjistit přesnější požadavky na pomoc. Tu chtějí velké země EU v čele s Německem Dublinu vnutit, aby zajistily stabilitu eura a zabránily šíření nákazy na finančních trzích.

Irská vláda má financování svých potřeb zajištěné až do léta 2011 a tvrdí, že do té doby žádné nové peníze nepotřebuje. Irsko má zájem pouze o pomoc pro banky, jejichž sanace letos dostane státní rozpočet do rekordního deficitu 32 procent HDP.

Pozorovatelé upozorňují, že na využití finanční pomoci z letos vytvořeného stabilizačního fondu tlačí velké státy spíše kvůli vlastním bankám. Ty drží velké množství irských dluhopisů, jejichž hodnota se s růstem úroků snižuje.

Irsko bojuje o své nízké daně

Z EU se stále častěji ozývají požadavky, aby se Irsko v rámci finanční pomoci vzdalo své nízké daně z firemních zisků, která je už léta trnem v oku Francii, Německu a Británii. Dnes proti ní zaútočila francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová. Označila ji za abnornální a prohlásila, že bude nutné diskutovat o tom, jak ji zvýšit a přitom nepoškodit irskou ekonomiku.

Pro Irsko je nízká daň z firemních zisků v sazbě 12,5 procenta, která mu od 90. let zajistila příliv kapitálu a hospodářský růst, symbolem národní suverenity. Irský ministr financí Brian Lenihan ve středu po jednání s kolegy z EU zdůrazňoval, že irská firemní daň je v bezpečí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek