Sikorski: EU se v příštím roce více zaměří na východní sousedy

18.11.2010
čtk

Úsilí Evropské unie o utužování vztahů s východními sousedy z někdejšího sovětského bloku se v příštím roce posílí. Agentuře Reuters to řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, jehož země a Maďarsko budou v roce 2011 předsedat EU. Polsko si prý přeje, aby se Ukrajina a další země regionu jednou staly členy EU.

Sikorski prohlásil, že Evropská unie by měla být připravena přijmout další východoevropské země po překonání současné krize v eurozóně.

Polsko spolu se Švédskem spolufinancuje takzvané východní partnerství EU, program s rozpočtem 600 milionů eur (téměř 15 miliard korun) nabízející šesti postsovětským republikám pomoc při budování infrastruktury, v boji proti korupci a při podpoře drobného podnikání.

„Domnívám se, že po určitém tíživém období budete za maďarského a poté polského předsednictví) svědky urychlení vlajkových iniciativ, které vytvářejí východní partnerství,“ řekl Sikorski. „To se týká uvolnění vízové povinnosti, asociačních dohod, ale také pravidel podporujících podnikání, kompatibility práva, protikorupčních kampaní a dalších věcí,“ uvedl polský ministr.

Šéf polské diplomacie uvedl, že tento program nemá být náhražkou za případné členství, ale přípravou na něj, i když současná sedmadvacítka, zejména Německo a Francie, se zatím staví proti dalšímu rozšiřování.

Sikorski je společně se svým švédským protějškem Carlem Bildtem v ukrajinské metropoli Kyjevě kvůli jednáním s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Příští pondělí se uskuteční setkání představitelů EU a Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek