Irský premiér odmítl odstoupit a rozpustit parlament

23.11.2010
čtk

Irský premiér Brian Cowen včera večer oznámil, že požádá o rozpuštění parlamentu teprve tehdy, až zákonodárci v prosinci schválí rozpočet na příští rok. Ten počítá s finanční injekcí Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která byla Irům přislíbena v neděli. Žádost kabinetu o finanční pomoc vyvolala bouři na irské politické scéně.

Opozice včera požadovala okamžité rozpuštění parlamentu poté, co dva nezávislí poslanci, o které se opírá křehká vládní většina, pohrozili, že rozpočet nepodpoří. Začaly se také ozývat požadavky z vládní strany Fianna Fail, aby premiér podal demisi. Lidé této země už mu nevěří. Domnívám se, že jeho důvěryhodnost je v troskách a to jediné, co Cowen může udělat, je odstoupit, řekl činitel strany Noel O’Flynn. Cowen ale demisi odmítl, mimo jiné i z důvodu dalšího posunu schvalování rozpočtu.

Po co nejrychlejším konání parlamentních voleb volají koaliční zelení, opoziční labouristé i Fine Gael. Vzhledem k rozčarování obyvatel nad současnou hospodářskou situací se dá předpokládat, že by Fine Gael a labouristé po volbách vytvořili koaliční vládu. Podle průzkumů veřejného mínění by Fine Gael volby vyhrála s 33 procenty hlasů, zatímco labouristé by získali 27 procent. Vládní Fianna Fail by dostala jen 17 procent a její spojenci Zelení pouhá tři procenta.

Irsko, jehož rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádalo Unii o finanční pomoc. Ministři financí eurozóny pak schválili záchranný balík v hodnotě 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Irové dostanou peníze od MMF a hlavně ze stabilizačního fondu pro eurozónu (EFSF), kam se země eura letos po vyřešení řecké dluhové krize zavázaly vložit 440 miliard eur (téměř 11 bilionů korun).

Ačkoli list Irish Independent dnes napsal, že vláda podáním žádosti o pomoc ztratila zbytek kontroly nad ekonomickou politikou země. USA ale rozhodnutí irské vlády uvítaly. Kabinet ve středu představí v parlamentu čtyřletý program rozpočtové konsolidace v celkové výši 15 miliard eur (370 miliard korun). Premiér Cowen uvedl, že deset miliard eur se ušetří na vládních výdajích a zbytek vláda získá zvýšenými daněmi. Program ještě musí schválit EU a MMF.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek