MMF vyzval eurozónu k oživení růstu a produktivity

23.11.2010
čtk

Země eurozóny by měly přistoupit ke „komplexním“ reformám“, které by oživily zaostávající hospodářský růst, zlepšily využívání pracovních sil a posílily nízkou produktivitu. Ve své pracovní zprávě to včera večer uvedl Mezinárodní měnový fond. Navrhované reformy také vyžadují lepší koordinaci na evropské úrovni.

MMF konstatoval, že země eurozóny ztratily od finanční krize v roce 2008 z hlediska hrubého domácího produktu na hlavu na Spojené státy 2,5 procentního bodu a stěží držely krok s Japonskem, kde byla ekonomická recese ještě hlubší. Zpráva fondu přišla ve chvíli, kdy se Unie snaží zabránit šíření dluhové krize, která momentálně kulminuje v Irsku.

V pokrizové době je nutné podpořit ekonomický růst, aby se nezaměstnanost neprodlužovala a pracovat na návratu k udržitelnému stavu veřejných financí, uvádí zpráva. Země jižní Evropy podle ní musí zlepšit zejména klesající konkurenceschopnost, zatímco státy evropského jádra kolem Německa by zase měly zefektivnit zapojení pracovních sil a zvýšit otevřenost trhu služeb.

Podle fondu byly v eurozóně úspěšnější centrálně organizované reformy, nežindividuální tlak ostatních zemí. Na úroveň eurozóny by mělo být převedeno více reformních pravomocí a jednotlivé státy by měly být ochotny změnit a přizpůsobit své politiky, uvedl fond.

Změny by podle fondu měly zahrnovat důraznější mechanismus dohledu nad fiskální a strukturální politikou členských států. Pravidla pro finanční transfery by se měla upravit tak, aby odměňovala reformní země a trestala ty, které zaostávají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek