Německo chce ukončit povinnou vojenskou službu k 1. červenci

23.11.2010
čtk

Německo pozastaví povinnou vojenskou službu k 1. červenci 2011. Stane se tak v rámci reformy a profesionalizace armády, jejíž stav se postupně sníží na 185.000 mužů. Prohlásil to v pondělí večer německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg na vystoupení před armádními důstojníky v Drážďanech. Je to poprvé, co zaznělo konkrétní datum pozastavení povinné vojenské služby.

Také udaný cílový počet vojáků v rozsahu 180.000 až 185.000 mužů je poněkud vyšší, než se uvádělo dříve. V původních návrzích redukce vojáků z dosavadních 240.000 se mluvilo o konečném počtu 163.500 mužů, připomněla agentura DPA. Jde o nejhlubší úsporný zásah do bundeswehru od jeho vzniku, řekl Guttenberg.

Branná povinnost by sice podle návrhu nadále měla zůstat zakotvena v německé ústavě, pouze by nebyla uplatňována. Cílem reformy je zvýšit výkonnost a efektivitu armády, učinit ji modernější a kompaktnější. Role bundeswehru v rámci NATO by se tak podle ministra neoslabila, ale naopak posílila, přičemž jeho využitelnost by se zřetelně zvýšila – země by mohla na mise do zahraničí vysílat více vojáků.

Německo je jednou z mála západních zemí, v nichž je stále ještě uplatňována všeobecná branná povinnost. Od července však byla zkrácena povinná vojenská služba z devíti měsíců na půl roku.

Z 28 členských států NATO dosud branná povinnost platí v pěti. Kromě Německa jsou to Řecko, Turecko, Estonsko a Norsko. Česko ji pozastavilo od roku 2005. Znamená to, že branná povinnost může být opět zavedena při ohrožení státu nebo za válečného stavu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek